Scan QR code or get instant email to install app

Skip to content
#
Ivy spends $5.85 for 3.2 pounds of fruit and $9.00 for 2.7 pounds of vegetables. What is the average cost per pound Ivy spent on the fruits and vegetables?

### Related Information

Question:

A
$2.50

explanation

Step 1: Interpret the question

To find the average in this scenario, we need to take the ratio of the total cost of the fruits and vegetables to the total number of pounds of them. Therefore, we have a division relationship between the total cost and the total number of pounds.

The total cost of the fruits and vegetables will be the sum of their costs.

Total cost:

5.85 + 9

The total number of pounds of fruits and vegetables will be the sum of their weights.

The total number of pounds:

3.2 + 2.7

To get the average cost per pound for the fruits and vegetables, we divide the 2 totals.

Average cost per pound= (Total cost) ÷ (Total number of pounds)

Step 2: Round our numbers

We have to round some of these numbers before we add them together. The numbers 5.85 and 2.7 will need to be rounded.

5.85 will be rounded to the nearest one's place.

Let’s round 5.85.

We underline the place value we are rounding to:

5.85

When we look to the right of the 5 we see an 8, which tells us the underlined digit goes up by one. So, 5 goes to 6.

Everything to the right of 6 turns to 0.

6.00

Since the zero after the decimal has no value we can get rid of it.

5.85 rounds to 6.

2.7 will also be rounded to the nearest one's place.

Let’s round 2.7.

We underline the place value we are rounding to:

2.7

When we look to the right of the 2 we see a 7, which tells us the underlined digit goes up by one. So, 2 goes to 3.

Everything to the right of 3 turns to 0.

3.0

Since the zero after the decimal has no value we can get rid of it.

2.7 rounds to 3.

Step 3: Solve

First, find the total cost of the fruits and vegetables.

6 + 9 = 15

So, the total cost of the fruits and vegetables is $15.

Next, find the total weight of the fruits and vegetables.

3 + 3 = 6

So, the total weight of the fruits and vegetables is 6 pounds.

Finally, we get the average cost per pound of the fruits and vegetables by dividing the total cost by the number of pounds.

15 ÷ 6 = 2.5

So, the average cost per pound for the fruits and vegetables is $2.50.

Take more free practice tests for other TEAS topics with our teas test prep now!

Comments

Bebe____

4 years ago

I think this is a good app to use to review for the ATI TEAS.

CupcakeTurner

4 years ago

I feel confident that adding this app to my studying regimen will enable me to score well on the TEAS.

Shelly84852

4 years ago

This app is great practice.