TEAS Math Practice Test 2021

Free TEAS Math Practice Test 2021

You are finding a good TEAS Math practice test and questions to prepare for your coming exam. Visit our website to get the free TEAS Practice Test!

Spread the love

Welcome to our free ATI TEAS Math Practice Test 2021. The TEAS Math test includes 30 challenging problems that focus on Numbers, algebra, operations, measurement, and data. There are hundreds of free TEAS Math practice questions available on our website. You can take it either on your laptop, tablet, or mobile phone at any time. All of our TEAS Math practice questions include full answers and detailed explanations so you easily know why your answer is correct or incorrect. Start your learning process right now with our TEAS practice test

The following sample test includes 10 ATI TEAS Math practice questions. Let’s see how you perform in this section of the TEAS test!

TEAS Math Practice Questions

1. Hamza purchased six 2-liter bottles of soft drinks to serve at a pizza party with friends. If the group drank 7,264 cubic centimeters of soda during the party, about how many liters of soft drinks remained afterward?

A. 2 liters

B. 3 liters

C. 5 liters

D. 7 liters

Correct Answer: C

Explanation: Given that one liter equals 1,000 cubic centimeters, Hamza purchased 6 × 2,000 or 12,000 cubic centimeters of soft drink. Since the group drank 7,264 cubic centimeters, there were 12,000 – 7,264 = 4,736 cubic centimeters of soda that remained, which rounds up to 5,000 cubic centimeters, or 5 liters of soda.

2. Martin’s bed is 7 feet in length. Which of the following represents the length of the bed, in centimeters?

A. 209.42 cm

B. 213.36 cm

C. 215.52 cm

D. 217.94 cm

Correct Answer: B

Explanation: Since 7 feet equals 84 inches, and 1 inch equals 2.54 centimeters, the following proportion can be written: 84/x = 1/2.54. Solving for x gives: x=213.36. Thus, the bed is 213.36 centimeters in length.

3. Which of the following scenarios can be represented by the equation 14 + x = 52?

A. Izzy has $14 of money in her piggy bank. How much money does she have if she adds the $52 she receives for her birthday?

B. Marcus earns $52 mowing yards. How much money does he save if he buys his brother a birthday present that costs $14 and saves the rest?

C. Stella has $14 in her wallet. How much money does she have if she adds the $52 she earned babysitting last night?

D. Troy earns $52 working for a neighbor. How much money does he have if he earns an additional $14 working for his aunt?

Correct Answer: B

Explanation: Let x represent the amount of money saved, $52 the amount earned mowing yards, and $14 the amount spent on a birthday present. Then $52 – $14 = x. This can be rearranged as 14+x=52. Therefore, this choice is correct.

4. To begin making her soup, Jennifer added four containers of chicken broth with 1 liter of water into the pot. Each container of chicken broth contains 410 milliliters. How much liquid is in the pot?

A. 1.64 liters

B. 2.64 liters

C. 5.44 liters

D. 6.12 liters

Correct Answer: B

Explanation: 410 ml × 4 containers = 1640 ml

Change to liters: 1640/1000 = 1.640

Add the liter that was already in the pot: 1.64 + 1 = 2.64 liters.

5. Solve the inequality 17 – 2a < 10.

A. a < 2.3

B. a < 3.5

C. a > 3.5

D. a > 5

Correct Answer: C

Explanation: Isolate the variable by undoing the operations performed on it to solve the inequality. Remember that the multiplication or division of an inequality by a negative value switches the direction of the inequality sign.

17–2a<10

Subtract both sides by 17: −2a<−7

Divide both sides by −2, remembering to switch the direction of the inequality sign: a>3.5

6. Juan wishes to compare the percentages of time he spends on different tasks during the workday. Which of the following representations is the most appropriate choice for displaying the data?

A. Bar graph

B. Line graph

C. Line plot

D. Pie graph

Correct Answer: D

Explanation: A pie graph is the data representation of choice when wishing to compare percentages of a whole.

7. Trevor is researching the cost of college. The tuition for a two-year (four-semester) program at the community college costs $2,000 per semester. The tuition for a four-year (eight-semester) program at the state college costs $6,000 per semester. Which of the following statements is true regarding the cost of these two programs?

A. The costs of the two programs are the same.

B. The four-year program costs four times as much as the two-year program.

C. The four-year program costs six times as much as the two-year program.

D. The four-year program costs twice as much as the two-year program. 

Correct Answer: C

Explanation: The total cost of the two-year program at the community college is 4($2000), or $8000. The total cost of the four-year program at the state college is 8($6000), or $48,000. Since (6)($8,000) equals $48,000, the cost of the four-year program is six times the cost of the two-year program.

8. A side of a square is 2.5 cm long. What is the area of the square?

A. 10

B. 39

C. 5

D. 6.25

Correct Answer: D

Explanation: The formula for solving the area of a square is:

A = s ×s (where s is the length of one side)

A = 2.5 × 2.5 = 6.25 square centimeters

9. A public health lecture was 1 hour 25 min long. The program started at 09:40. At what time did it finish?

A. 1055

B. 1105

C. 1140

815

Correct Answer: B

Explanation: 0940 + 0125 = 1065

10 hours + 65 minutes

10 hours + (1 hour + 5 minutes)

(10 hours + 1 hour) + 5 minutes

11 hours + 05 minutes = 1105

10. Two students were practicing the use of a scale. They each weighed an identical object 5 times. Student A got weights of 103, 104, 105,106, and 107 pounds for the object, and student B got 101, 103, 105, 107, and 109 pounds for the same object. Which of the following statements best describes the average and variation in their results?

A. Student B got a higher average weight than student A and higher range.

B. Student B got a higher average weight than student A and the same range.

C. The two students got the same average weight and each had 5 measurements so the variability was the same.

D. The two students got the same average weight, but student B had a higher range of measurements and more variability.

Correct Answer: D

Explanation: The average weight, the sum of each student’s measurements divided by the total number of measurements (5) was the same at 105 pounds. The range of student A’s data was 107 – 103 = 4 pounds and the range of student B’s data was greater: 109 – 101 = 8 pounds.

To get more questions, visit our website to take our free TEAS practice test.

Studying for TEAS Math

TEAS Math Practice Test
TEAS Math Practice Test

 

Math can be considered the most difficult subject in the TEAS exam. Many students struggle with this topic because they often forget important Math concepts. Our TEAS Math practice test ensures that candidates will remember the most important concepts or review the concepts they forgot. On this website, we also offer a free TEAS Math Study Guide to help you get all you need to know about this test section.

Hence, how to study for the Math test?

Grasp Important Concepts

This should be the very first step students should take before the TEAS math exam. If a student does not clearly understand a concept, they can not perform well when they are tested on that kind of math.

Our TEAS Math practice questions go over all math concepts that can appear on the TEAS exam. The detailed explanation will let students know why this answer is correct but not others.

Combining theory with practice creates the most efficient prep method possible.

Take TEAS Math Practice Questions

Taking practice questions is a must-have step when preparing for any exam, especially for the TEAS math section. Sometimes, test-takers may think they already grasp the concepts. But when they deal with the actual test, they realize they cannot use those concepts.

We wanted to ensure that this terrible thing did not happen to our users. You should review an important concept, take some questions about it, and see how they are solved.

If you did not perform well, you can review the correct answers and see why your answers were incorrect with our detailed explanations. Understanding why a question was right or wrong will not only allow you better remember it but also save your time when studying.

TEAS Simulated Exams

When you feel you are ready enough, it is time to take some simulated exams. Our TEAS practice tests have the same format as the actual test. We also include 3 test modes from easy to hard and hardest to let you familiarize yourself with pressure while testing. This will help you become more comfortable and confident before taking the actual test.

You can take the hard or hardest mode to train yourself to adapt to time pressure. The higher your score on these mimic exams, the higher the passing possibility you get.

How many questions are on the TEAS Math exam?

The TEAS math portion has 36 multiple-choice questions in total. Out of them, 32 will be scored and 4  will be unscored. The unscored are pretest questions that will not be counted towards your final score. You can not know which question is a pre-test one. The Math exam will have 23 questions about Numbers and Algebra and 9 questions about Measurement and Data.

How long is the TEAS Math exam?

The TEAS exam is 209 minutes in total (3 hours and 29 minutes). Candidates have 54 minutes to finish the math subtest, which includes 36 multiple-choice questions.

Can you use a calculator for the TEAS test?

Yes, students are allowed to use a calculator on the TEAS exam. 

On test day, a four-function calculator will be provided by the test administrator if you take the in-person version of the TEAS. You can use your own calculator.  However, it should be a similar style calculator as the provided one. Any calculators with built-in or specialized functions are not permitted. 

If you take the online (remote) TEAS version, a drop-down calculator is built on the screen.

What is a passing TEAS Math score?

The score requirements for TEAS depend on the nursing program you choose. After finishing the exam, you will receive a total score for four sections (science, math, reading, and English and language usage). Separate scores for each section will also be shown. Various nursing programs ask for a total score of at least 60% – 70%. Students should get a higher score than the program’s minimum score requirement to have higher chances of admission.

What topics are on the TEAS Math exam?

The TEAS Test includes 22% of math, 31% of reading, 31% of science, and 16% of English and language usage. In the math section, you may meet questions on these key concepts:

  • Identify the relationship between two variables
  • Interpret and evaluate data from tables, charts, and graphs
  • Translate phrases into equations, expressions, and inequalities
  • Convert percentages, decimals, and non-negative fractions
  • Use estimation strategies to solve real-world problems
  • Order and compare rational numbers

Now it’s time to take our free TEAS practice test. Let’s start now!

Read more >> Free TEAS Science Practice Test 2021